Živelní pohromy 2024

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlašuje výzvu k podání žádosti o poskytnutí dotace z programu:

Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách v roce 2024 – dotační titul č.2

 

Podpora je zaměřena na řešení následků pohrom na území krajů a obcí, pro něž nebyly vyhlášeny krizové stavy.

Výzva je určena na rekonstrukci nebo opravu majetku obcí a krajů poškozeného živelní pohromou, popř. na pořízení nového majetku, např. mostů a komunikací, veřejného osvětlení, veřejných prostranství a veřejných budov a zařízení včetně obnovy staveb, zařízení technické a preventivní infrastruktury, odstranění nánosů ve vodních tocích a vodních dílech apod. Zdroj

Oprávněný žadatel o dotaci je obec, kraj.

  • Cílem výzvy je přispět k obnově obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou prostřednictvím investiční nebo neinvestiční dotace na rekonstrukci nebo opravu majetku obcí a krajů, popř. na pořízení nového majetku plnícího tutéž funkci, kterou plnil majetek pohromou zničený, podpořit obnovu základních funkcí v území zabezpečovaných v působnosti územních samosprávných celků, odstranit nebo omezit možné důsledky pohrom spočívající v narušení plynulosti, dostupnosti a kvality výkonu územní veřejné správy (státní správy a samosprávy) a poskytování veřejných služeb, které mohou vést i ke vzniku nebo prohlubování regionálních disparit.
  • Výzva je určena na rekonstrukci nebo opravu majetku obcí a krajů poškozeného živelní pohromou, popř. na pořízení nového majetku plnícího tutéž funkci, kterou plnil majetek pohromou zničený. Jedná se o obnovu zejména mostů a komunikací, veřejného osvětlení, veřejných prostranství a veřejných budov a zařízení včetně obnovy staveb, zařízení technické a preventivní infrastruktury, odstranění nánosů ve vodních tocích a vodních dílech apod.

Maximální výše dotace se stanovuje dle velikosti žadatele následujícím způsobem:

  • obec do 3 000 obyvatel:  maximální výše dotace činí 70 % způsobilých výdajů,
  • obec od 3 001 do 10 000 ob.:  maximální výše dotace činí 60 % způsobilých výdajů,
  • obce od 10 001 obyvatel: maximální výše dotace činí 50 % způsobilých výdajů,
  • kraj: maximální výše dotace činí 40 % způsobilých výdajů.

Dotace není určena na obnovu nebo vybudování protipovodňových opatření, na podporu obnovy nebo vybudování bytového fondu ani k úhradě prvotních nákladů spojených s odstraňováním náplav, vyvrácených nebo zlomených dřevin, stavební sutě a zbytků zničených objektů.

  • Doklad o vlastnictví majetku
  • Dokumentace z průběhu živelní pohromy nebo těsně po ní
  • Barevná fotodokumentace dokumentující rozsah poškození majetku
  • Předpokládaný rozpočet akce členěný dle věcných položek
  • Vyjádření Českého hydrometeorologického ústavu (nebo jeho pobočky) dokládající živelní pohromu, kterou došlo k poškození majetku, jež je předmětem dotace.
  • Technický popis záměru, nebo projektovou dokumentaci
  • Žádost o pojistné plnění, resp. pojistné plnění (peněžní částka vyplacená pojistitelem jako náhrada vzniklé škody v souladu s pojistnou smlouvou a pojistnými podmínkami), v případě, že je relevantní.
  •  Majetek, který je předmětem dotace, nesmí příjemce dotace po dobu 5 let od ukončení akce převést na jinou právnickou nebo fyzickou osobu nebo jiným způsobem omezit volné nakládání s ním, dále nesmí být tento majetek poskytnut jako předmět zástavy s výjimkou umožňující přechod práv a povinností z rozhodnutí o poskytnutí dotace (dále jen „Rozhodnutí“) za podmínek ustanovení § 14 a) zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů.
  • Žadatel musí mít movitý i nemovitý majetek, k němuž se váže žádost, v plném rozsahu ve svém vlastnictví bez omezení vlastnického práva (např. nesmí být předmětem zástavy, apod.).
Výše podpory:
70 %

Podrobnosti výzvy

Termín podání žádosti:
26. 03. 2024
Příjem výzev:
do 30.09.2025
Výše dotace:
alokace 200 000 000 CZK
Dotační orgán:
MMR

Máte zájem o dotaci?

Napište nám